Nieuwsbrief

Start uw eigen Energiebedrijf

Nieuwsbrief van Greenchoice.

De bewoners van het Waddeneiland Texel bezitten naast de veerdienst TESO ook een eigen energiebedrijf: TexelEnergie. In Nederland zien we steeds meer mensen een eigen, lokaal georiënd energiebedrijf beginnen. Greenchoice juicht dit toe. En we helpen graag bij het opzetten van uw eigen energiebedrijf.

De coöperatie TexelEnergie is in 2007 opgericht door een paar eilandbewoners. De eilanders hadden behoefte aan een energiemaatschappij dicht bij huis. Zo eentje waar je de medewerkers nog kent; eentje waar je op kunt bouwen. Voor vijftig euro kan een eilandbewoner of iemand van ‘de overkant’ lid worden van het energiebedrijf. Een klant krijgt dan korting op de energieprijs en één aandeel TexelEnergie. Inmiddels zijn al duizenden eilandbewoners zodoende mede-eigenaar geworden.

Plaatselijke economie

De voornaamste doelen van de coöperatie zijn groene energie leveren en de plaatselijke economie stimuleren. “Jaarlijks ‘verdwijnt’ 28 miljoen euro van het eiland naar energiemaatschappijen in het buitenland of naar bedrijven elders in Nederland. Door hier energie af te nemen blijft het geld in de Texelse economie”, zegt Brendan de Graaf. Hij is sinds de zomer van 2008 directeur van TexelEnergie. Een succes van geheel andere aard is ook al behaald: in april van dit jaar won TexelEnergie de P-nuts award. Met deze award worden voorlopers op het gebied van lokaal opgewekte energie uit duurzame bronnen in het zonnetje gezet.

Kleinste energiebedrijf

Voor het kleinste energiebedrijf van Nederland zijn het beheren van de administratie en het versturen van de facturen nu nog moeilijke klussen. “We leveren niet alleen energie; we helpen TexelEnergie ook een heel service apparaat opzetten”, legt Jurjen Algra van Greenchoice uit. “Hiermee stimuleren we het decentraal opwekken van duurzame energie.”

Heft in handen

Steeds meer burgers namen het heft in handen en gaan zelf energie opwekken. Greenchoice springt hierop in door de kennis die ze heeft op het gebied van inkoop van gas en electriciteit, administratie en facturering, aan te bieden. Algra: “Afhankelijk van de potentiële omvang van het lokale energiebedrijf zijn er diverse service afspraken met Greenchoice te maken en is het mogelijk om een eigen energiebedrijf te beginnen. Greenchoice ondersteunt ook het lokale initiatief voor duurzame energie op Ameland en Onze Energie in Amsterdam-Noord.”


Plaats een reactie